Dziś jest: Czwartek, 18.4.2024 12:23

Kolbuszowa

 

Kalendarz wydarzeń

Dziś jest: Czwartek, 18 Kwietnia 2024

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
Pn Wt Śr Czw Pt Sob Ndz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Wszystkie wydarzenia

Gmina Majdan Królewski


Gmina Majdan Królewski
 
 
Barbara Kosiorowska                                          
Helena Łeptuch
 ŚWIAŻE GRZYBY Z PATELNI
Składniki: Świeże grzyby (oprócz maślaków), 1 duża cebula, smalec, ziele angielskie, liść laurowy.
Wykonanie: Na głębokiej patelni rozpuścić smalec, dodać pokrojoną w wiórka cebulę, zeszklić i dodać pokrojone w duże kawałki grzyby. Dodać przyprawy i smażyć na ostrym ogniu, delikatnie mieszając aż do odparowania soku. Grzyby muszą być usmażone. Po zdjęciu z ognia doprawić solą i pieprzem. Podawać z chlebem.
 
 
ROSÓŁ Z GĄSEK ZIELONYCH
Składniki: Wołowina lub drób i włoszczyzna na rosół, zielone gąski, natka pietruszka, sól, pieprz.
Wykonanie: Ugotować wywar z mięsa i włoszczyzny. Przyprawić, mięso i warzywa wyjąć. Dodać pokrojone w plasterki grzyby i ugotować. Podawać z ziemniakami lub lanymi kluskami posypane natką pietruszki.
 
KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ
Składniki: 20 dag kaszy gryczanej, 30 dag sera białego, 4 jajka, 1 duża cebula, zielenina, sól, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia.
Wykonanie: Kaszę ugotować, zemleć razem z serem. Cebulę zeszklić, dodać do kaszy razem z jajkami i posiekana zieleniną. Wymieszać, doprawić do smaku. Panierować w bułce i usmażyć. Podawać z sosem i surówką.
 
GOŁĄBKI BEZ LIŚCI
Składniki: ½ szklanki grysiku (kaszy manny), ½ szklanki kaszy jęczmiennej, ½ szklanki kaszy gryczanej, ½ szklanki ryżu, ½ kg mięsa mielonego, 1 kg swiażej kapusty, sól, pieprz, 2 jajka, ząbek czosnku
Wykonanie: Kapustę posiekać i chwilę gotować. Surowe kaszę wymieszać razem, dodać mięso, przyprawy, drobno posiekaną  kapustę i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i obsmażyć na rumiano. Ułożyć na wysokość w wysokim naczyniu ciasno jeden obok drugiego. Zalać wodą, posypać Vegetą lub rozkruszonymi kostkami rosołowymi. Piec w piekarniku około 1 godziny (do zniknięcia wody). Podawać z sosem i surówką.
 
 
 
Gmina Majdan Królewski
Helena...
 
Helena Majek                                                    
 
 
 
RURKI Z MARCHWI
 
Składniki: 3 marchewki starte na drobnej tarce, 3 szklanki mąki, kostka margaryny, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 całe jajko
 
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na ½ godziny do lodówki. Wyjąć, rozwałkować i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat kłaść łyżeczkę konfitury, marmoladę lub powidła, zwinąć i upiec w średnio gorącym piekarniku.
 
 
PRZECIER POMIDOROWY Z JABŁKAMI I SELEREM (KETCHUP)
 
Składniki: 1 i ½ kg dojrzałych pomidorów, 1 kg jabłek, 50 dag selera, 20 dag cebuli, liść laurowy, pieprz, ziele angielski, papryka, czosnek, sól
 
Wykonanie: Jabłka umyć, seler obrać, pokroić i rozgotować w małej ilości wody. Pokrojone pomidory i cebulę gotować kilka minut. Wszystkie składniki przetrzeć, dodać zmielone przyprawy i zagotować. Gorący przecier przełożyć do słoików i pasteryzować 30 minut.
 
 
KOTLETY Z PIECZAREK (LUB GRZYBÓW ŚWIEŻYCH ALBO MROŻONYCH)
 
Składniki: 4 jajka, 2 szklanki posiekanych pieczarek, 1 i ½ szklanki startego, ostrego sera żółtego, 1 szklanka tartej bułki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, ¼ łyżki bazyli, ¼ łyżki oregano
 
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać, uformować kotlety i usmażyć.
 
 
KNEDLE Z BUŁKI
 
Składniki: Czerstwa bułka, szklanka mleka, 2 jajka, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 5 dag wędzonego boczku, cebula, sól, pieprz
 
Wykonanie: Bułką pokroić w kostkę. Szklankę mleka roztrzepać z jajkami, solą, pieprzem i gałką, zalać bułkę i odstawić na 30 minut. Usmażyć boczek i cebulę i dodać do bułki. Do masy dosypać trochę mąki aby ciasto było gęściejsze niż na kluski kładzione. Na koniec dodać natkę i odstawić na 30 minut. Z masy wilgotnymi rękami uformować knedle. Gotować w średnim garnku 10-15 minut. Podawać z gulaszem lub masłem.
 
GRZYBOWE RISOTTO
 
Składniki: 50 dag świeżych grzybów, 40 dag ryżu, cebula, 2 łyżki oleju, 3 łyżki śmietany, tarta bułka, sól, pieprz
 
Wykonanie: Ryż ugotować na sypko. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać pokrojone grzyby, chwilę smażyć, a później dodać śmietanę i dusić 15 minut pod przykryciem. Grzyby wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tarta i piec 20 minut. Podawać posypane natką pietruszki.

 
 
KOTLETY ZIEMNIACZANE
 
Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków, ¾ szklanki mąki, 1 jajo, sól. Farsz: 20 dag kiełbasy, 1 cebula, sól, pieprz, łyżka smalcu, tarta bułka
 
Wykonanie: Ugotowane ziemniaki zemleć, ostudzić, dodać mąkę, sól, jajko i zagnieść ciasto. Kiełbasę obraną ze skóry przepuścić przez maszynkę. Na tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać kiełbasę, sól i pieprz do smaku. Z ciasta uformować placki, kłaść na środek farsz, zalepiać brzegi i formować kotlety. Obtoczyć je w bułce i usmażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sosem lub kiszona kapustą. Farsz można również zrobić z gotowanego lub pieczonego mięsa.
 
 
 
 
Gmina Majdan Królewski
Janina...
Janina Zdeb                                               


  
 
KLUSKI NA PARZE „PAMPUCHY”
 
Składniki: 40 dag mąki, 3 dag drożdży, około 1 i ½ szklanki mleka, 2 jajka, 5 dag margaryny, 2 łyżeczki cukru, sól
 
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką mleka i łyżeczką mąki. Gdy podrosną dodać do mąki. Wlać resztę ciepłego mleka, dodać jajka i sól i dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopioną margarynę i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta zrobić spore kule i znowu pozostawić do wyrośnięcia. Do płaskiego garnka wlać wody do około 1/3 wysokości. Garnek zawiązać gazą, przykryć i zagotować wodę. Kluski położyć na gazie pod przykryciem i ugotować. Podawać gorące, okraszone masłem lub skwarkami.
 
 
BUŁECZKI Z MĄKI RAZOWEJ Z SODĄ (CHLEBEK)
 
Składniki: ½ l maślanki (kefiru, jogurtu), płaska łyżeczka sody (rozpuścić w mleku), łyżka oleju, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, 3 szklanki mąki razowej pszennej, 1 szklanka mąki razowej żytniej
 
Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, potem ręką. Formować bułeczki rękami zmoczonymi w wodzie i ewentualnie obtaczać w mące. Układać na blasze posmarowanej olejem. Piec  około 30 minut w 250 stopniach. Z tego ciasta można taż piec chlebek w wysokiej foremce (piec nieco dłużej niż bułeczki).
 
 
PAMUŁA ŚLIWKOWA
 
Składniki: 50 dag śliwek węgierek, ½ szklanki śmietany, 1 dag mąki, 1 i ½ l wody, cynamon, goździki, cukier
 
Wykonanie: Owoce rozgotować w wodzie wraz z przyprawami. Przetrzeć, zaprawić śmietaną i mąką, zagotować. Podawać z grzankami lub tłuczonymi ziemniakami. Zamiast śliwek mogą być drobne gruszki lub jabłka.
 
 
JAGŁY
 
Składniki: 50 dag kaszy jaglanej, 1 i ½ l mleka, 2 dag masła, 2 i ½ dag cukru, 10 dag suszonych śliwek (bez pestek)
 
Wykonanie: Kaszę sparzyć gorącą wodą, przepłukać zimną, osączyć i wsypać na gotujące się mleko. Dodać masło, cukier, opłukane śliwki i ugotować na wolnym ogniu.
 
 
 
PIEROGI Z ŻÓŁTYM SEREM
 
Składniki: Ciasto: 40 dag mąki, 1 jajko, sól, Farsz: 30 dag ostrego sera żółtego 1 jajko, 1 i ½ dag tartej bułki, 4 dag masła, natka pietruszki
 
Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce, zmieszać z bułką tartą, jajkiem i natką pietruszki. Przyrządzić ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować we wrzącej wodzie około 10 minut. Podawać polane masłem.
 
 
ZUPA WIELKANOCNA
 
Składniki: 25 dag mięsa wieprzowego bez kości, 25 dag włoszczyzny, 1 i ½ l wody, ¼ l żuru, 5 jajek, 25 dag kiełbasy białej, 25 dag sera białego, ½ szklanki śmietany, ząbek czosnku, sól
 
Wykonanie: Z mięsa, kiełbasy i włoszczyzny ugotować wywar. Przecedzić. Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać żur, pokrojoną kiełbasę, ser, ugotowane na twardo i pokrojone jajka i roztarty czosnek. Posolić, dodać śmietanę, zagotować.
 
 
KLUSKI GRYCZANE
 
Składniki: 30 dag mąki gryczanej, 4 dag mąki pszennej, woda, 10 dag słoniny, sól
 
Wykonanie: Mąkę gryczaną zmieszać z częścią mąki pszennej, dodać sól i równomiernie polewając wrzącą wodą, wyrabiać łyżką na gładką masę. Ostudzić, dodać resztę mąki pszennej i trochę letniej wody. Wyrobić ciasto, nabierać łyżką podłużne, cienkie porcje i kłaść do szerokiego garnka na wrzącą osoloną wodę. Kluski podawać polane stopionym masłem.
 
 
PYZY JARMARCZNE
 
Składniki: 1 i ½ kg ziemniaków, 5 dag słoniny, 30 dag ser białego, 8 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, sól, pieprz
 
Wykonanie: Połowę ziemniaków ugotować, ostudzić, zemleć. Resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez ścierkę. Ziemniaki połączyć i wyrobić ciasto. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Z ciasta formować placki, nakładać farsz z sera i formować podłużne kule. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane stopioną słoniną. Pyzy można robić tylko z tartych ziemniaków dodając trochę mąki.
 
 
NA PODWIECZOREK ZAMIAST PĄCZKÓW
 
Składniki: 20 dag mąki, 3 dag drożdży, około 1 szklanka mleka, 3 żółtka, łyżka cukru, 2-3 łyżki oleju, sól, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania
 
Wykonanie: Do mąki dodać rozmieszane z ciepłym mlekiem drożdże, olej, żółtka, cukier i szczyptę soli. Wyrobić drewnianą łyżką ciasto (jeśli jest za gęste dodać ciepłego mleka). Odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz i kłaść na nim łyżką małe kulki. Smażyć na jasny kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.
 
 
MŁODE RZEPY NADZIEWANE MIĘSEM I GRZYBAMI
 
Składniki: 6 młodych rzep, łyżka masła, ½ szklanki śmietany, 3 łyżki utartego sera, sól. Nadzienie: 20 dag ugotowanego mięsa, 2 cebule, ½ łyżki masła, 1 łyżka śmietany, kilka łyżek rosołu lub wywaru z warzyw, cukier, sól, pieprz, trochę mąki.
 
Wykonanie: Rzepy ugotować w osolonej wodzie, wydrążyć środki łyżką. Wyjęty miąższ posiekać, dodać pokrojone mięso, cebulę, sól, pieprz, oprószyć mąką i wszystko podsmażyć na maśle, dodać łyżkę śmietany, odrobinę cukru, wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem nadziewać wydrążone rzepy, posypać tartym serem i przybrać kawałkami masła. Ułożyć na brytfannie i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy rzepy się zrumienią polać śmietaną. Upieczone ułożyć na półmisku. Zamiast z mięsem można zrobić nadzienie z grzybami, które przygotowuje się tak samo.
 
 
KAPUSTA Z RZEPY
 
Wykonanie: Rzepę obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzącą wodą i postawić w ciepłym miejscu do następnego dnia. Rano gotować na wolnym ogniu, a gdy będzie już prawie miękka zalać  serwatką i jeszcze chwile podgotować. Po ugotowaniu omaścić stopioną słoniną.
 
 
 
SURÓWKA Z RZEPY Z MARCHWIĄ
 
 
Składniki: rzepa, marchew, sok z cytryny, oliwa, rzeżucha, sól, cukier
 
Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, utrzeć na tarce lub pokroić w drobny makaronik. Wymieszać z sokiem z cytryny, olejem i zieleniną. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
 
 
SURÓWKA Z AKPUSTY I RZEPY
 
Składniki: 40 dag kapusty, 10 dag rzepy, cebula, łyżka nasion kminku, łyżka zielonego koperku, pół szklanki śmietany
 
Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, rzepę utrzeć na tarce, wymieszać z kapustą, dodać śmietanę, zieleninę, kminek i drobno posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

  ul. 11-go Listopada 10
       36-100 Kolbuszowa
           
        NIP: 814-15-73-682
 REGON: 690581382

Informacja:

tel:  17 744 57 71,
      17 227 58 80
fax: 17 227 15 23

Godziny otwarcia urzędu:

            poniedziałki - 8:00 - 16:00

 od wtorku do piątku - 7:30 - 15:30


© 2015 - Powiat Kolbuszowski
Realizacja: Ideo