Dziś jest: Czwartek, 12.12.2024 22:20

Kolbuszowa

 

Kalendarz wydarzeń

Dziś jest: Czwartek, 12 Grudnia 2024

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
Pn Wt Śr Czw Pt Sob Ndz
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Wszystkie wydarzenia

Gmina Raniżów

Gmina Raniżów
Emilia...
Emilia Adamczyk                                                               
 CHLEB „LASOWIACKI” NA LIŚCIACH CHRZANU
Przepis na 6 bochenków
Składniki: 10 l kwaśnego mleka, 20 dag drożdży, zakwas chlebowy, około 8 kg mąki żytniej, 6 garści soli, liście chrzanu
Wykonanie: Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże i zakwas z poprzedniego pieczenia chleba. Do drewnianej dzieży przesiać sitem 8 kg mąki, dodać mleko i zrobić rozczyn gęstości śmietany. Pozostawić na całą noc w ciepłym miejscu. Rano dosiać tyle mąki, aby ciasto było tak „syte”, żeby nie spadało z łopaty. Dodać sól i wyrabiać około godziny. Jeśli ciasto podrośnie do pełnej dzieży a w piecu się jeszcze przepala, przełożyć ciasto do koszyków żeby podrosło. Kiedy w piecu ogień się już wypali wygarnąć węgle i wyczyścić piec. Każdy bochenek umyć ciepłą wodą i zrobić znak krzyża. Chleb wsadzać do pieca na łopacie, w lecie na liściach chrzanu a w zimie na liściach kapusty. Piec w dobrze napalonym piecu około 1,5 godziny. Po wyjęciu z pieca chleb ponownie obmyć ciepłą wodą i natrzeć skórką ze słoniny.
 
KASIOK „MAZURSKI”
Składniki: 1 kg kaszy jaglanej, 2 i ½  litra  mleka, 15 dag masła, 15 dag cukru, sól, składniki na dowolne ciasto drożdżowe z 50 dag mąki pszennej
Wykonanie: Przygotować ciasto drożdżowe według swojego uznania. Kaszę sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, zalać gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając. Kiedy kasza zgęstnieje dodać sól do smaku, masło i cukier, wymieszać i pozostawić by kasza „doszła”. Kiedy trochę wystygnie, wyłożyć blachy ciastem drożdżowym, na nie położyć jeszcze ciepłą kaszę, dobrze uklepać, przykryć wierzch płatem ciasta, posmarować surowym jajkiem. Piec około godziny. Najlepiej smakuje ciepły.

Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

  ul. 11-go Listopada 10
       36-100 Kolbuszowa
           
        NIP: 814-15-73-682
 REGON: 690581382

Informacja:

tel:  17 744 57 71,
      17 227 58 80
fax: 17 227 15 23

Godziny otwarcia urzędu:

             poniedziałki - 8:00 - 16:00

 od wtorku do piątku - 7:30 - 15:30


© 2015 - Powiat Kolbuszowski
Realizacja: Ideo