Aktualności
Anielskie włosy, dubajska czekolada i magiczne galaretki – orientalna uczta zmysłów w Weryni!
30-04-2025
Pod koniec kwietnia w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni odbyły się niezwykłe warsztaty kulinarne, które przeniosły uczniów klasy 2ez prosto na Bliski Wschód – pachnący różą i pistacjami.
W trakcie zajęć młodzi cukiernicy tworzyli prawdziwe arcydzieła – od wykwintnych tabliczek czekolady z dodatkiem jadalnych płatków kwiatów, chrupiących pistacji i kremu pistacjowego, po Dubai Chocolate – jeden z najmodniejszych deserów w ostatnim czasie. Punktem kulminacyjnym była czekolada z kultowymi anielskimi włosami Ugurlu, które zachwycały nie tylko wyglądem, ale i niepowtarzalną teksturą.
To jednak nie koniec słodkich przygód. Uczniowie zgłębiali też tajniki galaretek 3D, tworząc z prostych składników – śmietanki, mleka, żelatyny i barwników – jadalne, kwiatowe kompozycje, które wyglądały jak z bajki i smakowały równie cudownie, jak się prezentowały.
Te warsztaty to była uczta dla wszystkich zmysłów – pełna barw, zapachów i smaków, wymagająca precyzji, cierpliwości i... pasji! A efekt końcowy? Prawdziwa magia – do podziwiania i do zjedzenia! Nad sprawnym przebiegiem warsztatów czuwała pani Anna Tęcza - nauczycielka ZSAE w Weryni.