Aktualności
Bezy w roli głównej
29-05-2024
Końcówka maja była dla uczniów kierunków gastronomicznych (kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych) z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni bardzo słodka. Wszystko za sprawą szkolenia cukierniczego, w których uczniowie wzięli udział. W roli głównej zaś wystąpiły bezy.
Głównym celem szkolenia było doskonalenie oraz nabycie umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania bez wegańskich i tradycyjnych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji deserów oraz dekorowanie wyrobów cukierniczych, a także rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. - Nasze uczennice podczas szkolenia sporządzały blaty, makaroniki, pavlovy, lizaki bezowe, monoporcje bezowe oraz bezy wegańskie – tłumaczą nauczycielki Anna Tęcza oraz Wioletta Majewska. Jak zawsze zwieńczeniem takich spotkań była wspólna degustacja przygotowanych słodkości.
Szkolenie odbyło się w ramach projektu Młodzi, zdolni, wykształceni, w ramach programu DOBRY POMYSŁ.