Dziś jest: Wtorek, 23.4.2024 23:43

Kolbuszowa

 

Aktualności

Francuskie smaki

08-06-2022
Kolejna grupa uczniów, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w wyjeździe do Francji.
 
Uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych  z Weryni na przełomie maja i czerwca polecieli do Francji (do Machecoul), w ramach projektu Food Redefined, poznawać nową definicję żywności.
 
Urocze zakątki
Pobyt we Francji rozpoczęli od pikniku nad Oceanem Atlantyckim. W poniedziałek zaś odwiedzili szkołę School Proo Louis Armand w Machecoul, a potem udali się na zwiedzanie miasteczka Nantes. W tym miejscu uczniowie mieli okazję zobaczyć wspaniałe zabytki historyczne jak np. zamek książąt Bretanii. W mieście u ujścia Loary młodzieży bardzo spodobał się Pasaż Pommeraye. Kolejne dni pobytu we Francji upłynęły na poznawaniu nowych smaków.
 
Znikająca grobla
Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu w Le Port du Bec z hodowcą ostryg, gdzie poznawali tajniki hodowli, kalibracji, konsumpcji oraz ich sprzedaży. Następnie udali się do Passage du Gois, czyli grobli między Beauvoir-sur-Mer a wyspą Noirmoutier w Vendée na atlantyckim wybrzeżu Francji, która każdego dnia na długi czas znika pod wodą. Kolejną atrakcją turystyczną w tym dniu była wizyta w niezwykłym młynie Moulin de Rairé w Sallertaine.
 
Owoce morza, musy i truskawki
Najważniejsze jednak podczas wyjazdu do Francji było wspólne gotowanie. Podczas warsztatów w szkole Machecoul razem z uczniami z Francji, Chorwacji i Portugalii, młodzież z Weryni uczyła się sporządzania potraw z owoców morza, mięsa i cytrusów z wykorzystaniem vacuum i sous vide. Przygotowała także mus truskawkowy z biszkoptami fr. charlotte aux fraises, cytrynową tartę, deser z ciasta parzonego paris brest, galettes bretonnes, czyli naleśniki gryczane zapiekane z jajkiem, szynką i serem, salade lyonnaise, czyli francuską sałatkę z boczkiem i jajkiem w koszulce oraz inne zakąski z ryb.
 
„Wisienka na torcie”

Ponadto uczniowie uczestniczyli w konkursie dotyczącym sporządzania i dekoracji kolorowych koktajli i napojów z soków, syropów i owoców. „Wisienką na torcie” podczas pobytu we Francji była wycieczka do parku Puy du Fou, gdzie oprócz upowszechniania tradycji kulinarnych uczniowie zobaczyli niezwykłe widowiska teatralne i historyczne. Pobyt uczniów w tym rejonie Europy był możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze 2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.
 

Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

  ul. 11-go Listopada 10
       36-100 Kolbuszowa
           
        NIP: 814-15-73-682
 REGON: 690581382

Informacja:

tel:  17 744 57 71,
      17 227 58 80
fax: 17 227 15 23

Godziny otwarcia urzędu:

            poniedziałki - 8:00 - 16:00

 od wtorku do piątku - 7:30 - 15:30


© 2015 - Powiat Kolbuszowski
Realizacja: Ideo