Aktualności
Kulinarna bitwa
02-03-2020
Gotowanie na czas, pod presją konkursu oraz jury jest niezwykle stresujące i trudne. Przekonały się o tym Kinga i Gabrysia z klasy II, kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni. Uczennice końcem lutego uczestniczyły w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Bitwa na drobiowe smaki”.
Ich przygoda z drobiowymi smakami zaczęła się już w grudniu ubiegłego roku. Wtedy uczennice opracowały przepisy i próbnie przygotowały swoje potrawy z drobiu. Po zakwalifikowaniu się do etapu regionalnego, 24 lutego, walczyły o możliwość znalezienia się w pierwszej szóstce najlepszych drużyn. Dziewczyny przyrządziły włoską sałatkę z kurczakiem oraz drobiowe roladki z musem owocowym, opiekanymi ziemniakami i miksem sałat. Po wnikliwej ocenie sędziów okazało się, że zakwalifikowały się do dalszego etapu. Dzień później musiały w ciągu 10 minut z przygotowanych surowców opracować recepturę dania głównego, aby następnie sporządzić je w dwie godziny.
Młode adeptki sztuki kulinarnej, mimo dużego stresu oczywiście dały radę i wykonały wyśmienitą roladę drobiową z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym, krążki z soczewicy oraz duszone słupki z dyni piżmowej i marchewki, polane sosem. Pomimo że danie smakowało wyśmienicie dziewczyny nie zakwalifikowały się do szesnastki najlepszych drużyn w Polsce. Udział w konkursie był dla nich cennym doświadczeniem i nauką, którą wykorzystają w kolejnej bitwie na najwykwintniejsze smaki.
Ich przygoda z drobiowymi smakami zaczęła się już w grudniu ubiegłego roku. Wtedy uczennice opracowały przepisy i próbnie przygotowały swoje potrawy z drobiu. Po zakwalifikowaniu się do etapu regionalnego, 24 lutego, walczyły o możliwość znalezienia się w pierwszej szóstce najlepszych drużyn. Dziewczyny przyrządziły włoską sałatkę z kurczakiem oraz drobiowe roladki z musem owocowym, opiekanymi ziemniakami i miksem sałat. Po wnikliwej ocenie sędziów okazało się, że zakwalifikowały się do dalszego etapu. Dzień później musiały w ciągu 10 minut z przygotowanych surowców opracować recepturę dania głównego, aby następnie sporządzić je w dwie godziny.
Młode adeptki sztuki kulinarnej, mimo dużego stresu oczywiście dały radę i wykonały wyśmienitą roladę drobiową z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym, krążki z soczewicy oraz duszone słupki z dyni piżmowej i marchewki, polane sosem. Pomimo że danie smakowało wyśmienicie dziewczyny nie zakwalifikowały się do szesnastki najlepszych drużyn w Polsce. Udział w konkursie był dla nich cennym doświadczeniem i nauką, którą wykorzystają w kolejnej bitwie na najwykwintniejsze smaki.