Aktualności
Październik w Zespole Szkół w Weryni
28-10-2020
Październik to miesiąc, w którym corocznie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Z tej okazji uczniowie z technikum żywienia Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni uczestniczyli w jednym z wielu zaplanowanych działań kulinarnych, związanych z realizacją projektu Food Redefined.
W ramach tego przedsięwzięcia uczniowie przygotowali znakomite dania kuchni chorwackiej, francuskiej i portugalskiej, w oparciu o autorskie receptury nadesłane z krajów partnerskich. W tym roku, z uwagi na obecną sytuację związaną z pandemią, święto kucharzy było obchodzone mniej uroczyście niż w poprzednich latach, niemniej jednak młodzież mogła podpatrzeć jak przygotować: ośmiornicę, chlebek z batatów, chipsy warzywne, risotto z krewetkami czy też wołowinę po burgundzku. Efekty realizacji przepisów przygotowanych przez szkoły z Francji, Polski, Chorwacji i Portugalii będzie można obejrzeć na wideoblogu, w którym będą zamieszczone zdjęcia, przepisy i filmiki.
W ramach tego przedsięwzięcia uczniowie przygotowali znakomite dania kuchni chorwackiej, francuskiej i portugalskiej, w oparciu o autorskie receptury nadesłane z krajów partnerskich. W tym roku, z uwagi na obecną sytuację związaną z pandemią, święto kucharzy było obchodzone mniej uroczyście niż w poprzednich latach, niemniej jednak młodzież mogła podpatrzeć jak przygotować: ośmiornicę, chlebek z batatów, chipsy warzywne, risotto z krewetkami czy też wołowinę po burgundzku. Efekty realizacji przepisów przygotowanych przez szkoły z Francji, Polski, Chorwacji i Portugalii będzie można obejrzeć na wideoblogu, w którym będą zamieszczone zdjęcia, przepisy i filmiki.