Aktualności
Różne smaki, konsystencje i kolory
06-06-2019
Mówią, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła, ale ciekawość nowych smaków zaprowadziła uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni do niesłychanych przeżyć i doznań kulinarnych.
Jako uczestnicy programu Dobry Pomysł, pod okiem mistrza kulinarnego pana Jacka Świerka z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej i Konsultingowej, uczniowie poznali nowe i bardzo ciekawe trendy kulinarne. Wspaniałym doświadczeniem dla nich było łączenie owocowych smaków z rybami i mięsem, tworzenie potraw o różnych smakach, konsystencjach i kolorach.
Efektem wspólnej pracy były potrawy: torcik camembert, filet z kaczki sous-vide z sosem pomarańczowo-nektarynkom podany z sakiewkami z ciasta filo z kaszą jaglaną, gruszką i cynamonem, kolorowa piramidka z drobiową masą knelową w listkach z cukinii i marchewki, łososiowe rafaello z kaparami, polędwiczka w maślanej marynacie z migdałami i smażonym świeżym ogórkiem, torcik z dorsza i kulkami limone, papryczki nadziewane fetą i oregano, parfait, szoty oraz sałatka włoska.
Jako uczestnicy programu Dobry Pomysł, pod okiem mistrza kulinarnego pana Jacka Świerka z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej i Konsultingowej, uczniowie poznali nowe i bardzo ciekawe trendy kulinarne. Wspaniałym doświadczeniem dla nich było łączenie owocowych smaków z rybami i mięsem, tworzenie potraw o różnych smakach, konsystencjach i kolorach.
Efektem wspólnej pracy były potrawy: torcik camembert, filet z kaczki sous-vide z sosem pomarańczowo-nektarynkom podany z sakiewkami z ciasta filo z kaszą jaglaną, gruszką i cynamonem, kolorowa piramidka z drobiową masą knelową w listkach z cukinii i marchewki, łososiowe rafaello z kaparami, polędwiczka w maślanej marynacie z migdałami i smażonym świeżym ogórkiem, torcik z dorsza i kulkami limone, papryczki nadziewane fetą i oregano, parfait, szoty oraz sałatka włoska.