Dziś jest: , 8.6.2025 13:30

Kolbuszowa

 

Aktualności

Choroby zawodowe w rolnictwie

19-09-2016
Rolnicy to grupa zawodowa narażona na liczne choroby. Ze względu na specyfikę swojej pracy najczęściej zapadają oni  na choroby odzwierzęce, niektóre z tych chorób są bardzo groźne bo mogą się skończyć nawet śmiercią. Warto wiedzieć, na co można być narażonym i jak zapobiegać zarażeniu. Oto  kilka porad.

Co to jest rolnicza choroba zawodowa?
Za rolniczą chorobę zawodową uważa się chorobę, która powstała w związku z pracą w gospodarstwie rolnym, jeżeli choroba ta jest objęta wykazem chorób zawodowych określonych na podstawie Kodeksu pracy. Wykaz ten obejmuje 26 jednostek lub grup chorobowych.

Najczęstsze choroby zawodowe rolników
Choroby zawodowe u rolników wykrywane są  bardzo rzadko, głównie z powodu braku odpowiednich badań profilaktycznych. Wiele chorób w swojej początkowej fazie rozwija się bez wyraźnych objawów, a pacjenci zgłaszają się do lekarza często zbyt późno. Do chorób zawodowych na jakie najczęściej zapadają rolnicy należą:  borelioza, odkleszczowe zapalenie mózgu, zewnątrzpochodne zapalenie pęcherzyków płucnych, astma oskrzelowa, alergiczny nieżyt nosa, choroby skóry.

Jednostki lub grupy chorobowe z tytułu, których KRUS  przyznał jednorazowe odszkodowania w roku 2015 (cała Polska).
Choroba Liczba przyznanych odszkodowań
Borelioza 197
Odkleszczowe zapalenie mózgu 7
Zewnątrzpochodne zapalenie pęcherzyków płucnych 17
Astma oskrzelowa 10
Alergiczny nieżyt nosa 3
Choroby skóry 4
Przewlekłe choroby układu ruchu wywołane sposobem wykonywanej pracy 2
Przewlekłe choroby obwodowego układu nerwowego spowodowane sposobem wykonywanej pracy 4
Obustronny ubytek słuchu 1
 
Przyczyny wystąpienia chorób zawodowych
Rolnik w swojej codziennej pracy wielokrotnie ma kontakt ze zwierzętami domowymi a nawet dzikimi, które mogą być nosicielami pasożytów, wirusów, bakterii , grzybów  itp., a którymi człowiek może się od tych zwierząt zarazić. Wykonywanie wielu prac produkcyjnych  w gospodarstwie takich jak np.:  kombajnowanie, karmienie zwierząt(paszami), czyszczenie, magazynowanie powoduje , że do powietrza, którym rolnik oddycha wydzielają się duże ilości pyłu organicznego. Nie raz rolnicy mówią: „ale się dzisiaj kurzy”. Nie wszyscy jednak wiedzą,  że pył organiczny może być szkodliwy. W rolnictwie występuje również ryzyko zawodowe związane z narażeniem  na czynniki chemiczne, które są nierzadko przyczyną zatruć ostrych albo przewlekłych lub ich następstw wywołanych przez substancje chemiczne. Głównym źródłem tego narażenia są środki ochrony roślin oraz nawozy.

Najpopularniejsze  choroby zawodowe
Nazwa choroby Skąd się bierze? Objawy Skutki Zapobieganie
Borelioza Bakterie przenoszone przez kleszcze Rumień wędrujący, objawy grypopodobne Nieleczona może prowadzić do niedowładów kończyn, uszkodzeń mózgu, u kobiet  do poronień Środki odstraszające kleszcze, noszenie szczelnego ubrania, sprawdzanie ciała po wizycie w plenerze
Wścieklizna Ugryzienie przez chore zwierzę Pieczenie w miejscu ukąszenia, gorączka, ból głowy, konwulsje, halucynacje Choroba jest nieuleczalna, prowadzi do śmierci Szczepienie zwierząt
Odkleszczowe zapalenie mózgu Bakterie przenoszone przez kleszcze Gorączka, dreszcze, bóle mięśni, objawy grypopodobne Niedowłady, depresje, zanik mięśni, chroniczne bóle głowy Szczepienie, środki odstrszające kleszcze, noszenie szczelnego ubrania
Toksoplazmoza Spożycie niemytych warzyw i owoców, kontakt z odchodami zarażonych kotów, spożycie zakażonego mięsa Objawy grypopodobne Nie leczenie może spowodować nieodwracalne uszkodzenia Przestrzeganie zasad higieny, wymiana piasku w piaskownicy, mycie owoców i warzyw, u dzieci nawyk mycia rąk
Włośnica Spożycie surowego zakażonego mięsa np. dziczyzny Nudności, wymioty, biegunki, potem wysoka gorączka, bóle mięśni Choroba nieuleczalna, można z nią żyć jeśli inwazja larw jest niewielka Badanie poubojowe mięsa
 
Poza chorobami odzwierzęcymi praca w rolnictwie może powodować zagrożenia układu oddechowego i zagrożenia dermatologiczne
                                                    
Zagrożenia układu oddechowego
Skutki zdrowotne Skąd się bierze? Zapobieganie
Astma i nieżyt nosa pochodzenia alergicznego Pyłki zbóż, zarodniki grzybów w kurzu pochodzącym ze zbiorów zbóż, roztocza Stosowanie indywidualnych środków ochrony(maski ochronne, rękawice ochronne itp.), przestrzeganie zasad higieny, przepisów sanitarnych, redukowanie stężenia pyłu, zapobieganie  rozwojowi drobnoustrojów, roztoczy w składowanych surowcach
Skurcz oskrzeli, ostre chroniczne zapalenie oskrzeli Środki owadobójcze, gryzący kurz, dym, pyłki zbóż
Zapalenie płuc Zarodniki grzybów lub ciepłolubne grzyby ze spleśniałego ziarna lub siana
 
Zagrożenia dermatologiczne
 
Podrażnienia skóry Nawozy sztuczne, pył ze słomy owsa i jęczmienia, pestycydy Stosowanie indywidualnych środków ochrony (maski, rękawice, odzież ochronna itp.) przestrzeganie zasad higieny
Rak skóry, poparzenia słoneczne Promieniowanie słoneczne
Chroniczne zatrucia, zapalenia nerwów obwodowych, uszkodzenia mózgu Pestycydy, rozpuszczalniki, spaliny
       
 
Zgłaszanie chorób zawodowych
Podejrzenie choroby zawodowej zgłasza się  państwowemu powiatowemu inspektorowi sanitarnemu i inspektorowi pracy, których właściwość ustala się według miejsca, w którym praca była wykonywana. Zgłoszenia choroby zawodowej może dokonać  lekarz, lekarz weterynarii  lub sam rolnik podejrzewający, że występują u niego objawy mogące wskazywać na taką chorobę. Inspektor sanitarny kieruje rolnika na badanie w celu rozpoznania choroby. Po przeprowadzeniu badań wydawane jest orzeczenie  m. in. na podstawie którego inspektor sanitarny wydaje decyzję o stwierdzeniu choroby zawodowej albo decyzję o braku podstaw do stwierdzenia choroby zawodowej.

Mam chorobę zawodową
Osoba, u której stwierdzono chorobę zawodową, w przypadku podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników ( lub po jego zakończeniu w przypadku potwierdzenia, że choroba powstała w okresie ubezpieczenia)  ma prawo w odrębnym postępowaniu  przed  KRUS ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie. W tym celu należy złożyć  w KRUS wniosek o jednorazowe odszkodowanie wraz z decyzją państwowego powiatowego inspektora sanitarnego o stwierdzeniu choroby zawodowej.
Jerzy Błaszczak, Placówka Terenowa  KRUS w Kolbuszowej

Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

  ul. 11-go Listopada 10
       36-100 Kolbuszowa
           
        NIP: 814-15-73-682
 REGON: 690581382

Informacja:

tel:  17 744 57 71,
      17 227 58 80
fax: 17 227 15 23

Godziny otwarcia urzędu:

             poniedziałki - 8:00 - 16:00

 od wtorku do piątku - 7:30 - 15:30


© 2015 - Powiat Kolbuszowski
Realizacja: Ideo