Dziś jest: , 8.6.2025 07:21

Kolbuszowa

 

Aktualności

Dziedzictwo kulinarne Powiatu Kolbuszowskiego

25-01-2012

 

Dziedzictwo kulinarne Powiatu Kolbuszowskiego

 

Koniec ubiegłego roku przyniósł obfite żniwo w postaci długo wyczekiwanej książki -„Smaki Powiatu Kolbuszowskiego”. Zawartość książki jest efektem współpracy Starostwa Powiatowego w Kolbuszowej z Kołami Gospodyń Wiejskich z terenu naszego powiatu.

 

Od roku 2009 gospodynie z powiatu dostarczały do Starostwa różnorakie przepisy kulinarne, które w dalszej kolejności zostały przepisane i posegregowane tak, aby móc wykorzystać je podczas wydawania typowego przewodnika kulinarnego w naszym powiecie. Wydaniem książki zajęło się Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Powiatu Kolbuszowskiego „NIL”, które pozyskało fundusze ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 wraz ze Starostwem Powiatowym w Kolbuszowej.

 

Oficjalna promocja książki Smaki Powiatu Kolbuszowskiego odbyła się w październiku ubiegłego roku. W lokalu „Na rozłogach” zgromadzili się m.in. Poseł na Sejm RP Zbigniew Chmielowiec, Starosta Kolbuszowski Józef Kardyś, Przewodniczący Rady Powiatu Kolbuszowskiego Mieczysław Burek oraz Burmistrz Kolbuszowej Jan Zuba. Nie zabrakło także licznej grupy osób zaproszonych i zaangażowanych w powstawanie przepisów i publikacji samej książki. Wszyscy bardzo wnikliwie przeglądali kartki książki, które oprócz samych przepisów zostały urozmaicone licznymi fotografiami przedstawiającymi owe potrawy.

 

Książka składa się ze 171 przepisów, które zostały podzielone na trzy części. W pierwszym rozdziale możemy znaleźć Przepisy stare i nowe z obszaru powiatu kolbuszowskiego. Korzystając z tych przepisów możemy między innymi przyrządzić kotleciki z kaszy gryczanej czy rosół z królika po lasowiacku.

II rozdział zawiera przepisy Pnioków, Krzoków i Ptoków. Nazwy te, jak tłumaczy w książce Pani Janina Olszowy definiują sposób w jaki dzieliło się w przeszłości społeczeństwo naszego regionu. „Pnioki to mieszkańcy z dziada pradziada, Krzoki to ci, którzy osiedlili się, założyli rodziny i pozostali w naszej społeczności, zaś ptoki to tacy, którzy przybyli do Kolbuszowej pomieszkać i odlecieli dalej”.

Ostatnia część przepisów to Kuchnia dworska z dworów w Dzikowcu i Niwiskach oraz pałacu w Weryni. Wśród zapisanych przez dworskich kucharzy receptur możemy znaleźć wykwintną pieczeń wołową faszerowaną lub zupę z sarniny. Warto także skorzystać z przepisów wspaniałych wypieków zaczynając od tortów, kończąc na ciasteczkach i babkach.

Książka Smaki Powiatu Kolbuszowskiego to przede wszystkim znakomita baza tradycyjnej kuchni lasowiackiej, dzięki której możemy dowiedzieć się jakie potrawy przyrządzali nasi przodkowie, a przede wszystkim w jaki sposób przygotować takie potrawy samodzielnie. Publikacja może stać się także wspaniałym prezentem dla bliskich i przyjaciół, który zapewne ucieszyłby każdego.

 

Smaki Powiatu Kolbuszowskiego zakupić można w siedzibie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Powiatu Kolbuszowskiego, przy ulicy Jana Pawła II 8 w Kolbuszowej.


Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

  ul. 11-go Listopada 10
       36-100 Kolbuszowa
           
        NIP: 814-15-73-682
 REGON: 690581382

Informacja:

tel:  17 744 57 71,
      17 227 58 80
fax: 17 227 15 23

Godziny otwarcia urzędu:

             poniedziałki - 8:00 - 16:00

 od wtorku do piątku - 7:30 - 15:30


© 2015 - Powiat Kolbuszowski
Realizacja: Ideo