Aktualności
Kolejna odsłona Programu „Młodzi kreatorzy smaków”
Ciekawe zajęcia pozalekcyjne są nieodłącznym elementem nauki w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. Dowodem na to jest realizacja programu Dobry Pomysł – „Młodzi kreatorzy smaków”, w ramach którego odbyły się warsztaty poświęcone fantazyjnym dekoracjom z owoców i warzyw.
Zajęcia poprowadziły nauczycielki: Wioletta Majewska, Anna Fitał i Anna Tęcza. To one sztukę carvingu spopularyzowały nie tylko z ZSAE w Weryni, ale również na terenie powiatu kolbuszowskiego. Uczniowie w trakcie szkolenia zapoznali się z narzędziami do carvingu i podstawowymi sposobami cięć, a następnie zastosowali przekazaną wiedzę w praktyce, rzeźbiąc w warzywach i owocach. „Spod noża” uczniów wychodziły kwiaty z rzodkiewki, łabędzie i kwiaty z jabłek, róże z marchewki i białej rzodkwi oraz literki z cukinii. Podsumowaniem spotkania było wspólne układanie kompozycji z wyrzeźbionych warzyw i owoców.
bż