Aktualności
Magda Gessler w kolbuszowskim skansenie
03-03-2016
Magda Gessler – znana polska restauratorka odwiedziła kolbuszowski skansen.
Magda Gessler do Kolbuszowej przyjechała prosto z Rzeszowa, gdzie jedna z restauracji przechodzi kuchenne rewolucje. - Pani Magda poszukiwała miejsca kultywującego tradycje kulinarne regionu oraz osoby, która nauczy restauratorów sztuki przygotowywania tradycyjnych gołąbków. Tak „Kuchenne rewolucje” trafiły do skansenu – tłumaczy zagadkę pojawienia się restauratorki w mieście nad Nilem Kinga Bielec z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Jej wizyta była strzałem w dziesiątkę. - W kuchni w szkole z Trzebosi od czterech lat organizujemy warsztaty kulinarne. Prowadzi je pani Janina Olszowy. Świetnie gotuje i cudownie opowiada o tradycjach regionu – dodaje pracownica MKL. W sumie nagranie w skansenie trwało dwie godziny. Restauratorzy, kucharze oraz Magda Gessler kosztowali przygotowanych przez panią Janinę gołąbków na pięć sposobów, która opowiadała, jak przygotowuje się te przysmaki i uczyła, jak należy je zawijać.
Odcinek z kolbuszowskim akcentem zostanie wyemitowany pod koniec kwietnia. Jednak już teraz Kinga Bielec zapowiada, że w skansenie odbędzie się kolejny cykl warsztatów kulinarnych „W głąb kuchni”, których królową będzie kapusta! Nie zabraknie na nich mistrzowskich gołąbków Janiny Olszowy. Warsztaty rozpoczną się w ostatnią sobotę maja.
Opr. B. Żarkowska
Magda Gessler do Kolbuszowej przyjechała prosto z Rzeszowa, gdzie jedna z restauracji przechodzi kuchenne rewolucje. - Pani Magda poszukiwała miejsca kultywującego tradycje kulinarne regionu oraz osoby, która nauczy restauratorów sztuki przygotowywania tradycyjnych gołąbków. Tak „Kuchenne rewolucje” trafiły do skansenu – tłumaczy zagadkę pojawienia się restauratorki w mieście nad Nilem Kinga Bielec z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Jej wizyta była strzałem w dziesiątkę. - W kuchni w szkole z Trzebosi od czterech lat organizujemy warsztaty kulinarne. Prowadzi je pani Janina Olszowy. Świetnie gotuje i cudownie opowiada o tradycjach regionu – dodaje pracownica MKL. W sumie nagranie w skansenie trwało dwie godziny. Restauratorzy, kucharze oraz Magda Gessler kosztowali przygotowanych przez panią Janinę gołąbków na pięć sposobów, która opowiadała, jak przygotowuje się te przysmaki i uczyła, jak należy je zawijać.
Odcinek z kolbuszowskim akcentem zostanie wyemitowany pod koniec kwietnia. Jednak już teraz Kinga Bielec zapowiada, że w skansenie odbędzie się kolejny cykl warsztatów kulinarnych „W głąb kuchni”, których królową będzie kapusta! Nie zabraknie na nich mistrzowskich gołąbków Janiny Olszowy. Warsztaty rozpoczną się w ostatnią sobotę maja.
Opr. B. Żarkowska