Aktualności
Nowoczesna gastronomia w ZSAE Werynia
23-05-2025
Świat kulinariów dynamicznie się zmienia, a Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych nie tylko za nimi nadąża, ale i przekłada na praktykę. Wszystko po to, aby uczniowie byli gotowi na zawodowe wyzwania XXI wieku.
W Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni uczniowie regularnie poznają najnowsze metody, techniki i smaki, które odpowiadają na potrzeby współczesnych, świadomych konsumentów – smakoszy poszukujących czegoś więcej niż klasyczne dania. Podczas zajęć z doradztwa zawodowego, jakie zostały zorganizowane 22 maja, uczniowie klasy 3az pod czujnym okiem nauczycielek – z Anną Tęczą jako koordynatorką – przygotowali niezwykłą kulinarną prezentację, która zachwyciła odwiedzających.
W menu znalazły się:
- kolorowe, minimalnie przetworzone koktajle warzywno-owocowe, m.in. smoothie ze szpinaku, buraka, pomidora, arbuzowe miksy z mango, brzoskwinią i truskawkami,
- pokaz bezalkoholowych drinków,
- mini zakąski i słodkości: lody molekularne, dubai chocolate, angel hair – chocolate Ugurlu, tartaletki, cake pops oraz monoporcje z sernika z Lotus Biscoff Creme.
Odwiedzający uczniowie szkół podstawowych mogli poznać nowoczesną ofertę edukacyjną szkoły, ale także degustować przygotowane smakołyki i porozmawiać z przyszłymi profesjonalistami w branży gastronomicznej. Z pewnością dzięki takim inicjatywom młodzież w Weryni ma szansę nie tylko zdobywać umiejętności, ale prawdziwie rozumieć zawód, który wybiera.
Opr. B. Żarkowska