Aktualności
Podróż po kulinarne smaki i zapachy
19-11-2021
Grupa ośmiorga uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. KEN z Weryni, w ramach projektu „Food Redefined”, uczestniczy w wyjeździe do Chorwacji.
Projekt skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i jest w stu procentach finansowany z funduszy europejskich.
Młodzież w Chorwacji przebywa już prawie tydzień. Uczniowie podczas tego pobytu zwiedzili miasto Metković, port, park oraz rynek główny. Zobaczyli również Wzgórze Predolac, które znajduje się w okolicach Delty Neretwy, jednego z najpiękniejszych zakątków Chorwacji. Zwiedzili Muzeum Historii Naturalnej Metković, w którym zobaczyli wspaniałe okazy wielu gatunków zwierząt i ich siedlisk.
Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej w Chorwacji. Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z innymi uczniami, młodzież z Weryni uczyła się zastosowania różnych przypraw. Spod ich rąk wyszło m.in. pyszne risotto z kałamarnicą. – Nasz pobyt tutaj to wspaniałe kulinarne zwiedzanie pełne nowych smaków i zapachów – mówią zgodnie uczestnicy wyjazdu.
Opr. B. Żarkowska
Projekt skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i jest w stu procentach finansowany z funduszy europejskich.
Młodzież w Chorwacji przebywa już prawie tydzień. Uczniowie podczas tego pobytu zwiedzili miasto Metković, port, park oraz rynek główny. Zobaczyli również Wzgórze Predolac, które znajduje się w okolicach Delty Neretwy, jednego z najpiękniejszych zakątków Chorwacji. Zwiedzili Muzeum Historii Naturalnej Metković, w którym zobaczyli wspaniałe okazy wielu gatunków zwierząt i ich siedlisk.
Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej w Chorwacji. Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z innymi uczniami, młodzież z Weryni uczyła się zastosowania różnych przypraw. Spod ich rąk wyszło m.in. pyszne risotto z kałamarnicą. – Nasz pobyt tutaj to wspaniałe kulinarne zwiedzanie pełne nowych smaków i zapachów – mówią zgodnie uczestnicy wyjazdu.
Opr. B. Żarkowska