Aktualności
Specjaliści od żywienia
Uczennice Zespołu Szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych z Weryni znają sposób na świetne samopoczucie, dobre zdrowie i kondycję fizyczną. Co więcej swoją wiedzą dzielą się z najmłodszymi, ucząc ich zdrowych nawyków żywieniowych.
- Prawidłowe nawyki żywieniowe pozwalają utrzymać nasz organizm w dobrej formie, zarówno fizycznej jak i psychicznej. Na nic dieta, jeśli nie wyrobimy w sobie zdrowych nawyków, które pomogą nam cieszyć się zgrabną sylwetką, dobrym zdrowiem, świetnym samopoczuciem i kondycją – mówią uczennice.
Ciekawie o zdrowiu
W takim razie jakie nawyki żywieniowe zapewnią nam zdrowie, dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę? Dlaczego należy jeść powoli? Czy słodycze są bezwzględnie zakazane w zdrowej diecie? Na te pytania znają odpowiedź uczennice ZSAE w Weryni, które prowadzą zajęcia z tej dziedziny w przedszkolach i szkołach podstawowych w powiecie kolbuszowskim. Nad przebiegiem kursów czuwa Anna Tęcza, nauczycielka przedmiotów żywieniowych z ZSAE w Weryni. Pani Anna, dzieląc się swym doświadczeniem i umiejętnościami, podpowiada swoim podopiecznym jak ciekawie i atrakcyjnie mówić o zdrowym stylu życia oraz w jaki sposób zachęcać do niego najmłodszych. Uczennice chłoną wskazówki jak gąbka. Efekty wspólnych działań zespołu z Weryni widać najlepiej podczas spotkań z dziećmi, które z wielkim zainteresowaniem słuchają starszych koleżanek, speców od zdrowego żywienia. Razem z nimi bogato ozdabiają kanapeczki warzywami, a na deser przegryzają, zamiast batoników, „łabędziowe jabłka” czy „marchewkowe różyczki”.
Uśmiech dla prowadzących
W spotkaniach z najmłodszymi uczestniczy kilkuosobowa grupa uczennic technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSAE z Weryni. W tym gronie znajduje się m.in.: Aleksandra, Anna oraz Sylwia. Oto jak same prowadzące mówią o spotkaniach z dziećmi:
Aleksandra: Za każdym razem, gdy jesteśmy na warsztatach prowadzonych dla dzieci, czy to w przedszkolach czy szkołach podstawowych, to czujemy ogromną satysfakcję, że uczymy je jak zdrowo się odżywiać, a także tego, że jedzenie wcale nie musi być nudne. Widząc przy tym uśmiechnięte twarze dzieci od razu wiemy, że takie spotkania mają sens. Myślimy, że nasi mali słuchacze z chęcią będą stosować nasze rady oraz wykorzystywać owoce i warzywa w każdy możliwy sposób do dekoracji posiłków i z radością je zjadać.
Anna: Ostatnio zawitaliśmy do Szkoły Podstawowej w Cmolasie. Uczniowie klas pierwszych z zaciekawieniem wysłuchali najpierw naszego wykładu o zdrowym odżywianiu, a później już tylko chętnie brali udział w organizowanych zagadkach i zabawach. Mali słuchacze chłonęli przekazywaną wiedzę, bo widać było jak szybko rozwiązywali nawet te najtrudniejsze zadania. Pod naszym okiem przygotowali też zdrowe i pyszne kanapeczki. Każdy z nich otrzymał od nas łabędzia z jabłka i różę wyrzeźbioną w marchewce. Maluchy odwdzięczyły się nam nie tylko słowem „dziękuję”, ale także swoim szerokim uśmiechem.
Sylwia: Uczestnicy naszych warsztatów mają zawsze możliwość zrobienia własnych kanapek - a jaką mają fantazję…! Z maluchami jest zabawnie, bo zadają wiele pytań np. „czy to jest zdrowe?” „czy to lub tamto można jeść?”. A my, jako prowadzące, zawsze odpowiadamy długo, ciekawie i zajmująco.
Będziemy dalej uczyć dobrych nawyków żywieniowych!
Opr. B. Żarkowska