Aktualności
Świąteczne kulinarne wariacje
24-03-2016
Członkowie Szkolnego Klubu Pasjonatów Sztuki Kulinarnej wraz z opiekunkami: Anną Fitał, Anną Tęczą oraz Wiolettą Majewską, jak na prawdziwych pasjonatów przystało, postanowili podzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami, dotyczącymi sporządzania potraw wielkanocnych oraz dekoracji świątecznych stołów.
W czwartek (17 marca) uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni wraz z nauczycielkami przygotowali wystawę, zatytułowaną „Wielkanocne symbole na świątecznym stole”. Przy tej okazji przypomnieli symbolikę produktów znajdujących się w świątecznych koszyczkach oraz zaprezentowali świąteczne i pyszne potrawy, wśród których znalazły się m.in. świąteczne baby, mazurki oraz kolorowe drobne wypieki. Podali również przepisy na wielkanocne potrawy.
W czwartek (17 marca) uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni wraz z nauczycielkami przygotowali wystawę, zatytułowaną „Wielkanocne symbole na świątecznym stole”. Przy tej okazji przypomnieli symbolikę produktów znajdujących się w świątecznych koszyczkach oraz zaprezentowali świąteczne i pyszne potrawy, wśród których znalazły się m.in. świąteczne baby, mazurki oraz kolorowe drobne wypieki. Podali również przepisy na wielkanocne potrawy.
Przepisy przygotowane przez uczniów i nauczycieli ZSAE z Weryni
JAJA NADZIEWANE ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
400 g jaj
180 g ogórków kiszonych lub korniszonów
100 g łososia wędzonego
80 g majonezu
gałązki natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz, papryka mielona
plasterek cytryny do dekoracji
SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż, ostrożnie wyjąć żółtka. Łososia i ogórki drobno posiekać. Żółtka przetrzeć przez sitko, wymieszać z posiekanymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Do masy dodać tyle majonezu, aby powstała gęsta pasta. Pastą napełnić białka jaj. Przybrać natką lub koperkiem oraz kawałkami łososia. Podawać ułożone na półmisku udekorowanym sałatą i plasterkami cytryny.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwe
JAJA NADZIEWANE SZYNKĄ
SKŁADNIKI:
400 g jaj
200 g szynki
5 g szczypiorku
150 g majonezu
80 g gęstej śmietany
40 g chrzanu
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki lub koperek, liście sałaty do dekoracji
SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z 3 łyżkami majonezu. Dodać drobno posiekaną wędlinę, szczypiorek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić połówki jaj farszem, tak aby kształtem przypominały całe jaja. Podawać ułożone na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Polać resztą majonezu wymieszanego z chrzanem lub sosem sporządzonym ze śmietany i chrzanu, przyprawionym cukrem, solą i pieprzem. Udekorować gałązkami natki lub koperku.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwe
JAJA NADZIEWANE ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI:
300 g jaj ugotowanych na twardo
50 g serka kremowego naturalnego
40 g żurawiny (cała, dżem)
20 g chrzanu tartego
papryka mielona do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Serek połączyć z chrzanem, żurawiną oraz papryką. Jaja naciąć (wyciąć cząstkę około 1/8 jaja – wzdłuż), miejsce nacięcia uzupełnić farszem.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwe
DROŻDŻOWY KOSZYCZEK
SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
100 g cukru
250 g mleka
2 żółtka
150 g roztopionej margaryny
50 g drożdży
5 g cukru waniliowego
2 g proszku do pieczenia
szczypta soli, papier do pieczenia, folia aluminiowa
SPOSÓB WYKONANIA:
W wysokiej, najlepiej plastikowej misce rozkruszyć drożdże, dodać szczyptę soli, cukier, wlać podgrzane mleko i rozmieszać, wsypać około ½ szklanki przesianej mąki i zamieszać. Miskę przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podrośnie. Następnie do rozczynu dodać roztrzepane żółtka, roztopioną i przestudzoną margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie część ciasta rozwałkować i pociąć na długie paski o szerokości 1,5 cm. Metalową miskę odwrócić do góry dnem, nałożyć folię aluminiową i nakładać paski ciasta formując koszyk. Z trzech pasków ciasta uformować cienki warkocz i wyłożyć go na drugą miskę, odwróconą do góry dnem i wyłożoną folią aluminiową. Całość posmarować rozmąconym białkiem. Wyłożyć na wkład od piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180 ºC. Porcja wystarcza na dwa koszyki.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe
MAZUREK Z ŻONKILAMI
SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
60 g cukru kryształu
350 g powidła z czarnej porzeczki
5 jaj
40 g śmietany 18 %
5 g amoniaku
7 g proszku do pieczenia
300 g margaryny
30 g rodzynek
150 g posiekanych orzechów włoskich
600 g śmietanki 31 %
200 g masy kajmakowej
100 g żółtej i zielonej masy cukrowej
SPOSÓB WYKONANIA:
Na stolnicy margarynę posiekać z przesianą mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną, dodać do składników na stolnicy i zarobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy części (dwie równe, jedną mniejszą). Dwa białka ubić na sztywno z cukrem kryształem. Pierwszą cześć ciasta posmarować powidłem, posypać orzechami i rodzynkami, wyłożyć ubitą pianę, całość piec około 30 minut w temperaturze 180 ºC. Drugą część zrobić podobnie, lecz bez piany. Z trzeciej, najmniejszej części uformować ramkę na wierzch mazurka. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 ºC. Trzy ciasta wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i ubić. Przygotowanym kremem przełożyć ciasto. Na spodzie położyć ciasto z bezą, następnie wyłożyć część kremu i ciasto bez bezy. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i przykleić do niego ramkę z ciasta. Z żółtej masy cukrowej uformować żonkile, a z zielonej liście i łodygi. Uformowanymi i osuszonymi kwiatami udekorować wierzch mazurka.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe
MUFINKI WIELKANOCNE
SKŁADNIKI:
Masa mokra:
200 g mleka
125 g oleju
2 jaja
cukier waniliowy
Masa sucha:
300 g mąki
5 g proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
papilotki
SPOSÓB WYKONANIA:
W misce mikserem wymieszać składniki na masę mokrą, dodać przesiane składniki na masę suchą. Ciasto łyżką wlać do papilotek umieszczonych w metalowych foremkach do mufinek. Piec 25 minut w temperaturze 180 ºC. Gdy mufinki ostygną można je udekorować gotowym kremem oraz cukrowymi jajeczkami.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: około 18 sztuk
Stopień trudności: łatwe
BABKA PIASKOWA
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
250 g margaryny
180 g mąki ziemniaczanej
300 g jaj
250 g cukru kryształu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
SPOSÓB WYKONANIA:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i dalej u bijać. Do masy dodać przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać chłodną, roztopioną margarynę, dokładnie wymieszać, przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 175°C przez około 50 minut.
Czas przygotowania: 65 minut
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: łatwe
ŻUR WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
250 g mąki na żur (połowa mąki pszennej, połowa żytniej)
1500 ml przegotowanej wody
3-4 ząbki czosnku
1 kromka żytniego chleba
3 l rosołu lub wywaru z jarzyn
jajo na twardo
wędlina według uznania, sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Kwaszenie żuru: do mąki dolać letnią wodę, dobrze roztrzepać, dodać czosnek. Przelać do słoja i przykryć kromką chleba. Nakryć słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni d czasu ukiszenia.
Gotowanie żuru: Do rosołu lub wywaru jarzynowego dodać kwaszony żur. Zagotować, dodać chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone jaja, plasterki wędliny. Doprawić do smaku.
Czas przygotowania: kwaszenie żuru- 3-4 dni, gotowanie 15 min.
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwe.
JAJA NADZIEWANE ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
400 g jaj
180 g ogórków kiszonych lub korniszonów
100 g łososia wędzonego
80 g majonezu
gałązki natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz, papryka mielona
plasterek cytryny do dekoracji
SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż, ostrożnie wyjąć żółtka. Łososia i ogórki drobno posiekać. Żółtka przetrzeć przez sitko, wymieszać z posiekanymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Do masy dodać tyle majonezu, aby powstała gęsta pasta. Pastą napełnić białka jaj. Przybrać natką lub koperkiem oraz kawałkami łososia. Podawać ułożone na półmisku udekorowanym sałatą i plasterkami cytryny.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwe
JAJA NADZIEWANE SZYNKĄ
SKŁADNIKI:
400 g jaj
200 g szynki
5 g szczypiorku
150 g majonezu
80 g gęstej śmietany
40 g chrzanu
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki lub koperek, liście sałaty do dekoracji
SPOSÓB WYKONANIA:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z 3 łyżkami majonezu. Dodać drobno posiekaną wędlinę, szczypiorek, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wypełnić połówki jaj farszem, tak aby kształtem przypominały całe jaja. Podawać ułożone na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty. Polać resztą majonezu wymieszanego z chrzanem lub sosem sporządzonym ze śmietany i chrzanu, przyprawionym cukrem, solą i pieprzem. Udekorować gałązkami natki lub koperku.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwe
JAJA NADZIEWANE ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI:
300 g jaj ugotowanych na twardo
50 g serka kremowego naturalnego
40 g żurawiny (cała, dżem)
20 g chrzanu tartego
papryka mielona do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Serek połączyć z chrzanem, żurawiną oraz papryką. Jaja naciąć (wyciąć cząstkę około 1/8 jaja – wzdłuż), miejsce nacięcia uzupełnić farszem.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: łatwe
DROŻDŻOWY KOSZYCZEK
SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
100 g cukru
250 g mleka
2 żółtka
150 g roztopionej margaryny
50 g drożdży
5 g cukru waniliowego
2 g proszku do pieczenia
szczypta soli, papier do pieczenia, folia aluminiowa
SPOSÓB WYKONANIA:
W wysokiej, najlepiej plastikowej misce rozkruszyć drożdże, dodać szczyptę soli, cukier, wlać podgrzane mleko i rozmieszać, wsypać około ½ szklanki przesianej mąki i zamieszać. Miskę przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podrośnie. Następnie do rozczynu dodać roztrzepane żółtka, roztopioną i przestudzoną margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i przesianą mąkę. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie część ciasta rozwałkować i pociąć na długie paski o szerokości 1,5 cm. Metalową miskę odwrócić do góry dnem, nałożyć folię aluminiową i nakładać paski ciasta formując koszyk. Z trzech pasków ciasta uformować cienki warkocz i wyłożyć go na drugą miskę, odwróconą do góry dnem i wyłożoną folią aluminiową. Całość posmarować rozmąconym białkiem. Wyłożyć na wkład od piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180 ºC. Porcja wystarcza na dwa koszyki.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe
MAZUREK Z ŻONKILAMI
SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
60 g cukru kryształu
350 g powidła z czarnej porzeczki
5 jaj
40 g śmietany 18 %
5 g amoniaku
7 g proszku do pieczenia
300 g margaryny
30 g rodzynek
150 g posiekanych orzechów włoskich
600 g śmietanki 31 %
200 g masy kajmakowej
100 g żółtej i zielonej masy cukrowej
SPOSÓB WYKONANIA:
Na stolnicy margarynę posiekać z przesianą mąką, cukrem pudrem i żółtkami. Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną, dodać do składników na stolnicy i zarobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na trzy części (dwie równe, jedną mniejszą). Dwa białka ubić na sztywno z cukrem kryształem. Pierwszą cześć ciasta posmarować powidłem, posypać orzechami i rodzynkami, wyłożyć ubitą pianę, całość piec około 30 minut w temperaturze 180 ºC. Drugą część zrobić podobnie, lecz bez piany. Z trzeciej, najmniejszej części uformować ramkę na wierzch mazurka. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 ºC. Trzy ciasta wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać masę kajmakową i ubić. Przygotowanym kremem przełożyć ciasto. Na spodzie położyć ciasto z bezą, następnie wyłożyć część kremu i ciasto bez bezy. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i przykleić do niego ramkę z ciasta. Z żółtej masy cukrowej uformować żonkile, a z zielonej liście i łodygi. Uformowanymi i osuszonymi kwiatami udekorować wierzch mazurka.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe
MUFINKI WIELKANOCNE
SKŁADNIKI:
Masa mokra:
200 g mleka
125 g oleju
2 jaja
cukier waniliowy
Masa sucha:
300 g mąki
5 g proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
papilotki
SPOSÓB WYKONANIA:
W misce mikserem wymieszać składniki na masę mokrą, dodać przesiane składniki na masę suchą. Ciasto łyżką wlać do papilotek umieszczonych w metalowych foremkach do mufinek. Piec 25 minut w temperaturze 180 ºC. Gdy mufinki ostygną można je udekorować gotowym kremem oraz cukrowymi jajeczkami.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: około 18 sztuk
Stopień trudności: łatwe
BABKA PIASKOWA
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
250 g margaryny
180 g mąki ziemniaczanej
300 g jaj
250 g cukru kryształu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g kakao
SPOSÓB WYKONANIA:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i dalej u bijać. Do masy dodać przesiane mąki: pszenną i ziemniaczaną, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać chłodną, roztopioną margarynę, dokładnie wymieszać, przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 175°C przez około 50 minut.
Czas przygotowania: 65 minut
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: łatwe
ŻUR WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
250 g mąki na żur (połowa mąki pszennej, połowa żytniej)
1500 ml przegotowanej wody
3-4 ząbki czosnku
1 kromka żytniego chleba
3 l rosołu lub wywaru z jarzyn
jajo na twardo
wędlina według uznania, sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Kwaszenie żuru: do mąki dolać letnią wodę, dobrze roztrzepać, dodać czosnek. Przelać do słoja i przykryć kromką chleba. Nakryć słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni d czasu ukiszenia.
Gotowanie żuru: Do rosołu lub wywaru jarzynowego dodać kwaszony żur. Zagotować, dodać chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone jaja, plasterki wędliny. Doprawić do smaku.
Czas przygotowania: kwaszenie żuru- 3-4 dni, gotowanie 15 min.
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: łatwe.