Dziś jest: Poniedziałek, 16.6.2025 16:44

Kolbuszowa

 

Aktualności

Świąteczne piernikowe wariacje

06-12-2021
Tysiące udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo uśmiechów i wiele wspaniałych pomysłów – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane w czwartek (2 grudnia) w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
 
Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć nie tylko uczniowie klas pierwszych technikum i szkoły branżowej, ale również ich starsi koledzy i koleżanki. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji, nabycie nowych umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji pierników oraz dekorowanie drobnych wyrobów z ciasta piernikowego, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych.
 
Uczniowie jak zwykle - nie zawiedli, wykazując się pomysłowością i ciekawymi aranżacjami. W ramach tej imprezy odbyło się również upowszechnianie wyników mobilności w Chorwacji. Uczestnicy wyjazdu do Metkowić omówili zgromadzonej publiczności realizowane zadania. Opowiedzieli o potrawach, jakie wspólnie przygotowywali z uczniami z Chorwacji i Portugalii, wspominali wycieczki i miejsca, jakie odwiedzili oraz przedstawili przygotowaną prezentację i film.
Podczas tego spotkania odbyła się degustacja przygotowanej przez uczniów chorwackiej, świątecznej frytuli oraz wspólne kolędowanie i dekorowanie pierników.
 
Poniżej sprawdzony, autorski przepis uczniów ZSAE w Weryni na pierniki zwykłe.
 
Składniki na ciasto:
ok 1,4 do 2 kg mąki,
400 g miodu sztucznego,
500 g cukru pudru,
2 jaja,
1  margaryna,
10 g sody,
10 g proszku do pieczenia,
160 g mleka,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
4 łyżki kakao i 2 łyżki cynamonu,
olejek pomarańczowy lub starta skórka ze sparzonej pomarańczy,
papier do pieczenia.
 
Składniki na lukier:
ok. 350- 450 g cukru pudru (ewentualnie kilka łyżek wody, gdy będzie gęsty),
2 białka jaja.
 
Wykonanie ciasta:
Przyprawy, miód i cukier puder  ogrzać  w garnku. Mąkę przesiać z proszkiem. Na stolnicy ok 1 kg mąki posiekać razem z margaryną, cynamonem, kakao i jajami. W mleku rozpuścić sodę. Ogrzaną mieszaninę miodowo-cukrową oraz  mleko z sodą dodać do składników na stolnicy. Wyrobić na jednolitą masę, dodając stopniowo mąkę (ile zabierze ciasto)schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 185 stopni C przez 10 minut ( nie dopiekać całkowicie). Gotowe pierniki udekorować  kolorowymi lukrami.
 
Wykonanie lukru:
Białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych. 
Smacznego!

Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

  ul. 11-go Listopada 10
       36-100 Kolbuszowa
           
        NIP: 814-15-73-682
 REGON: 690581382

Informacja:

tel:  17 744 57 71,
      17 227 58 80
fax: 17 227 15 23

Godziny otwarcia urzędu:

             poniedziałki - 8:00 - 16:00

 od wtorku do piątku - 7:30 - 15:30


© 2015 - Powiat Kolbuszowski
Realizacja: Ideo