Aktualności
Świąteczne piernikowe wariacje
06-12-2021
Tysiące udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo uśmiechów i wiele wspaniałych pomysłów – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane w czwartek (2 grudnia) w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.
Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć nie tylko uczniowie klas pierwszych technikum i szkoły branżowej, ale również ich starsi koledzy i koleżanki. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji, nabycie nowych umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji pierników oraz dekorowanie drobnych wyrobów z ciasta piernikowego, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych.
Uczniowie jak zwykle - nie zawiedli, wykazując się pomysłowością i ciekawymi aranżacjami. W ramach tej imprezy odbyło się również upowszechnianie wyników mobilności w Chorwacji. Uczestnicy wyjazdu do Metkowić omówili zgromadzonej publiczności realizowane zadania. Opowiedzieli o potrawach, jakie wspólnie przygotowywali z uczniami z Chorwacji i Portugalii, wspominali wycieczki i miejsca, jakie odwiedzili oraz przedstawili przygotowaną prezentację i film.
Podczas tego spotkania odbyła się degustacja przygotowanej przez uczniów chorwackiej, świątecznej frytuli oraz wspólne kolędowanie i dekorowanie pierników.
Poniżej sprawdzony, autorski przepis uczniów ZSAE w Weryni na pierniki zwykłe.
Składniki na ciasto:
ok 1,4 do 2 kg mąki,
400 g miodu sztucznego,
500 g cukru pudru,
2 jaja,
1 margaryna,
10 g sody,
10 g proszku do pieczenia,
160 g mleka,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
4 łyżki kakao i 2 łyżki cynamonu,
olejek pomarańczowy lub starta skórka ze sparzonej pomarańczy,
papier do pieczenia.
Składniki na lukier:
ok. 350- 450 g cukru pudru (ewentualnie kilka łyżek wody, gdy będzie gęsty),
2 białka jaja.
Wykonanie ciasta:
Przyprawy, miód i cukier puder ogrzać w garnku. Mąkę przesiać z proszkiem. Na stolnicy ok 1 kg mąki posiekać razem z margaryną, cynamonem, kakao i jajami. W mleku rozpuścić sodę. Ogrzaną mieszaninę miodowo-cukrową oraz mleko z sodą dodać do składników na stolnicy. Wyrobić na jednolitą masę, dodając stopniowo mąkę (ile zabierze ciasto)schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 185 stopni C przez 10 minut ( nie dopiekać całkowicie). Gotowe pierniki udekorować kolorowymi lukrami.
Wykonanie lukru:
Białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych.
Smacznego!
Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć nie tylko uczniowie klas pierwszych technikum i szkoły branżowej, ale również ich starsi koledzy i koleżanki. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji, nabycie nowych umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji pierników oraz dekorowanie drobnych wyrobów z ciasta piernikowego, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych.
Uczniowie jak zwykle - nie zawiedli, wykazując się pomysłowością i ciekawymi aranżacjami. W ramach tej imprezy odbyło się również upowszechnianie wyników mobilności w Chorwacji. Uczestnicy wyjazdu do Metkowić omówili zgromadzonej publiczności realizowane zadania. Opowiedzieli o potrawach, jakie wspólnie przygotowywali z uczniami z Chorwacji i Portugalii, wspominali wycieczki i miejsca, jakie odwiedzili oraz przedstawili przygotowaną prezentację i film.
Podczas tego spotkania odbyła się degustacja przygotowanej przez uczniów chorwackiej, świątecznej frytuli oraz wspólne kolędowanie i dekorowanie pierników.
Poniżej sprawdzony, autorski przepis uczniów ZSAE w Weryni na pierniki zwykłe.
Składniki na ciasto:
ok 1,4 do 2 kg mąki,
400 g miodu sztucznego,
500 g cukru pudru,
2 jaja,
1 margaryna,
10 g sody,
10 g proszku do pieczenia,
160 g mleka,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
4 łyżki kakao i 2 łyżki cynamonu,
olejek pomarańczowy lub starta skórka ze sparzonej pomarańczy,
papier do pieczenia.
Składniki na lukier:
ok. 350- 450 g cukru pudru (ewentualnie kilka łyżek wody, gdy będzie gęsty),
2 białka jaja.
Wykonanie ciasta:
Przyprawy, miód i cukier puder ogrzać w garnku. Mąkę przesiać z proszkiem. Na stolnicy ok 1 kg mąki posiekać razem z margaryną, cynamonem, kakao i jajami. W mleku rozpuścić sodę. Ogrzaną mieszaninę miodowo-cukrową oraz mleko z sodą dodać do składników na stolnicy. Wyrobić na jednolitą masę, dodając stopniowo mąkę (ile zabierze ciasto)schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 185 stopni C przez 10 minut ( nie dopiekać całkowicie). Gotowe pierniki udekorować kolorowymi lukrami.
Wykonanie lukru:
Białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych.
Smacznego!