Aktualności
Wizyta mistrzów carvingu
05-04-2017
Podpatrywać mistrza przy pracy jest dla każdego przeżyciem niezwykłym i pouczającym. Młodzież z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, biorąca udział w kursie dekorowania potraw, taką okazję miała 25 marca.
Uczniowie podpatrywali warsztat pracy Pawła Sztenderskiego, wicemistrza świata w carvingu oraz mistrza Polski w carvingu, zwycięzcę Finału Live Carving oraz uczestnika programu telewizyjnego „Mam talent”. Przyglądali się też pracy Dominiki Sadowskiej - wielokrotnej laureatki prestiżowych konkursów.
Pod okiem prowadzących młodzi adepci carvingu wykonali dekoracje z papryczki i z marchwi, ozdabiali melony motywami tajskimi, z kalarepy wyczarowali różę, a z pozostałych warzyw i owoców wykonywali dekoracje przestrzenne. Dodatkowo kursanci przygotowali aranżację dekoracji na półmiskach, m.in. z pora, cytryny, raka, oliwek, papryki, zieleniny, grapefruita, ogórka i pomidora. Udział w kursie był dla uczniów ciekawym – zawodowym przeżyciem i zapewne długo pozostanie w pamięci.
Uczniowie podpatrywali warsztat pracy Pawła Sztenderskiego, wicemistrza świata w carvingu oraz mistrza Polski w carvingu, zwycięzcę Finału Live Carving oraz uczestnika programu telewizyjnego „Mam talent”. Przyglądali się też pracy Dominiki Sadowskiej - wielokrotnej laureatki prestiżowych konkursów.
Pod okiem prowadzących młodzi adepci carvingu wykonali dekoracje z papryczki i z marchwi, ozdabiali melony motywami tajskimi, z kalarepy wyczarowali różę, a z pozostałych warzyw i owoców wykonywali dekoracje przestrzenne. Dodatkowo kursanci przygotowali aranżację dekoracji na półmiskach, m.in. z pora, cytryny, raka, oliwek, papryki, zieleniny, grapefruita, ogórka i pomidora. Udział w kursie był dla uczniów ciekawym – zawodowym przeżyciem i zapewne długo pozostanie w pamięci.