Gmina Dzikowiec
Gmina Dzikowiec | ||||
PRYKIEL Składniki: 5 ziemniaków, 1 szklanka zakwasu na żurek, mleko, sól, czosnek, 1 cebula, 1 jajko Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować. Odlać wodę z gotowania i zalać nową lub wywarem z boczku. Zagotować, zalać zakwasem z barszczu, dodać mleko lub śmietanę, ząbek czosnku, podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać stopioną słoninę. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem. RATAFIA Składniki: owoce: truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, wiśnie z pestkami, śliwki bez pestek, gruszki, morele, brzoskwinie, 25 dag cukru na każde ½ kg owoców, wódka Wykonanie: Wymieszać owoce z cukrem (25 dag cukru na każde 0,5 kg owoców) i zalać taką ilością wódki, żeby przykryła owoce na trzy palce. W miarę dojrzewania owoców dorzucać je do słoja i uzupełniać cukier i wódkę. Po włożeniu wszystkich owoców zostawić nalewkę na około 3 miesiące, a potem zlać do butelek. Owoce można wykorzystać do deserów. SPARZANIEC Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej, 1 l wody, 2 l mleka Wykonanie: Kaszę zalać wodą i ugotować na sypko (woda musi się wchłonąć). Kaszę zalać mlekiem, zagotować i dodać trochę zacierki lub makaronu. Posolić, a dla dzieci posłodzić. : ZIEMNIAKI Z WODĄ (ZUPA BIEDA) Składniki: 1 kg ziemniaków, 10-15 dag słoniny lub boczku, pieprz Wykonanie: Zagotować 2 l wody i wrzucić podsmażoną słoninę lub boczek. Wodą zalać ugotowane ziemniaki i doprawić do smaku solą. PIEROGI Z SERA I KASZY JAGLANEJ Składniki: ½ kg sera białego, ½ kg kaszy jaglanej, 1 ½ l mleka, 1 jajko, sól Wykonanie: Kaszę ugotować na mleku na sypko i ostudzić a następnie wymieszać z serem. Dodać jajko i sól. Ulepić pierogi, ugotować i gotowe pomaścić zrumienionym masłem. KAPUSTA „OWARZANKA” Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, ½ kg ziemniaków, słonina, cebula, sól, pieprz Wykonanie: Kapustę ugotować prawie do miękkości. Ziemniaki ugotować, utłuc i dodać do kapusty. Stopić słoninę lub boczek, dodać do kapusty. Przyprawić solę i pieprzem. |