Dziś jest: Piątek, 26.4.2024 19:55

Kolbuszowa

 

Kalendarz wydarzeń

Dziś jest: Piątek, 26 Kwietnia 2024

Styczeń
Luty
Marzec
Kwiecień
Maj
Czerwiec
Lipiec
Sierpień
Wrzesień
Październik
Listopad
Grudzień
Pn Wt Śr Czw Pt Sob Ndz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Wszystkie wydarzenia

Gmina Dzikowiec

Gmina Dzikowiec
Wiesława...
Wiesława Serafin                                                           
PIZZA NA PATELNIĘ
Składniki: 9 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, szklanka wody, 20 dag wędliny, 1 marchew, 1 cebula, 10 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, 1 świeża papryka, olej do smażenia, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, natka pietruszki, sól
Wykonanie: Mąkę rozbić z wodą i jajkami, dodać wędlinę, paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę i marchew, oraz ser i pieczarki starte na grubej tarce. Na koniec dodać natkę pietruszki i przyprawić do smaku. Wszystko wymieszać i usmażyć na patelni jak placuszki ziemniaczane. Podawać z ketchupem.
 
PASZTET Z CUKINII
Składniki: 6 szklanek startej na grubej tarce cukinii,  3 szklanki bułki tartej, ½ kg sera żółtego, 6 cebul, 6 jaj, 1 szklanka oleju, vegeta, pieprz, sól, imbir, papryka
Wykonanie: Cukinię, bułkę tartą, starty na tarce ser, pokrojoną w kostkę cebulę, żółtka, pianę z białek, olej wymieszać. Przyprawić. Piec w niezbyt wysokiej temperaturze około godziny.
 
SAŁATKA Z PAPRYKI DO SŁOIKÓW
Składniki: 4 kg papryki, 1 główka czosnku, 10 cebul, 1 szklanka oleju, 1 szklanka octu, 2 łyżki soli, 25 dag cukru, 3 słoiki ketchupu (po 350 g np. z Kotlina – 2 łagodne, 1 ostry), 1 pęczek kopru, natka pietruszki
Wykonanie: Paprykę umyć, obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą. Do dużego garnka wlać olej i ocet, dodać cukier, sól i ketchup, zagotować. Do gotującego wrzucić paprykę, cebulę i czosnek. Gotować 10 minut. Pod koniec dodać pokrojoną natkę i koper. Gorące wkładać  do słoików. Taka sałatka doskonale nadaje się do zimnych przekąsek.
 
KROKIECIKI ZIEMNIACZANE
Składniki: 1 kg ziemniaków, ½ kg białego sera, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 1 opakowanie wafli, jajko, bułka tarta, olej do smażenia
Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę razem z serem, dodać zrumienioną na maślę cebulę, sól, pieprz i wyrobić jednolitą masę. Wafle przekroić wzdłuż na dwie części, każdą smarować farszem ziemniaczano-serowym na grubość około ½ cm.  Gdy wafel zmięknie zwijać w rulony wzdłuż dłuższego brzegu i pokroić na krokieciki (3 z jednego rulonu). Obtaczać w jajku i w bułce, smażyć na oleju do zrumienienia. Zamiast jajka można użyć rozrzedzonego ciasta naleśnikowego. Podawać z barszczem czerwonym lub surówką.
 
ZUPA Z JAJKAMI
Składniki: 3 litry wywaru warzywno-mięsnego, 8 ziemniaków, 6 jajek, ½ kostki masła, 3-4 łyżki mąki, ½ szklanki śmietany, 1 marchew, 1 cebula, sól, pieprz, vegeta, natka pietruszki, koper
Wykonanie: Na wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, później dorzucić pokrojoną w kostkę marchew. Na maśle usmażyć cebulę, gdy się zrumieni dodać mąkę i zrobić zasmażkę lekko rumieniąc mąkę. Do miękkich ziemniaków dodać zasmażkę przetartą przez grubsze sito (żeby nie było w zupie kawałków cebuli), podbić śmietaną i przyprawić do smaku. Zupę zdjąć z ognia i dodać ugotowane, pokrojone jajka oraz zieleninę.
 
BUŁKA ZWYKŁA
Składniki: 3 szklanki mleka, 5 dag drożdży, 3-4 jajka, tyle mąki, ile zabierze ciasto, ¾ szklanki cukru, szczypta soli, nieco mniej niż ½ kostki margaryny
Wykonanie: Mleko podgrzać, rozpuścić drożdże, wsypać trochę mąki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać jajka, cukier, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od drewnianej łyżki. Upiec. Bułka najlepiej smakuje ze swojskim masłem albo z dżemem.
 
CIASTKA
Składniki: 1 kg mąki, 15 dag masła, 15 dag smalcu, 20 dag cukru, 15 dag śmietany, 2 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, szczypta soli
Wykonanie: Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, smalec, cukier i wszystko posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do chłodnego miejsca. Następnie rozwałkować, foremkami wykrawać ciastka, potrzeć ubitym białkiem, posypać cukrem i upiec.
 
 
Gmina Dzikowiec
Balbina...
 Balbina Borowska
 
 
PRYKIEL
Składniki: 5 ziemniaków, 1 szklanka zakwasu na żurek, mleko, sól, czosnek, 1 cebula, 1 jajko
Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować. Odlać wodę z gotowania i zalać nową lub wywarem z boczku. Zagotować, zalać zakwasem z barszczu, dodać mleko lub śmietanę, ząbek czosnku, podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać stopioną słoninę. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i chlebem.
 
RATAFIA
Składniki: owoce: truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, wiśnie z pestkami, śliwki bez pestek, gruszki, morele, brzoskwinie, 25 dag cukru na każde ½ kg owoców, wódka
Wykonanie: Wymieszać owoce z cukrem (25 dag cukru na każde 0,5 kg owoców) i zalać taką ilością wódki, żeby przykryła owoce na trzy palce. W miarę dojrzewania owoców dorzucać je do słoja i uzupełniać cukier i wódkę. Po włożeniu wszystkich owoców zostawić nalewkę na około 3 miesiące, a potem zlać  do butelek. Owoce można wykorzystać do deserów.
SPARZANIEC
Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej, 1 l wody, 2 l mleka
Wykonanie:  Kaszę zalać wodą i ugotować na sypko (woda musi się wchłonąć). Kaszę zalać mlekiem, zagotować i dodać trochę zacierki lub makaronu. Posolić, a dla dzieci posłodzić. :
 
ZIEMNIAKI Z WODĄ (ZUPA BIEDA)
Składniki: 1 kg ziemniaków, 10-15 dag słoniny lub boczku, pieprz
Wykonanie: Zagotować 2 l wody i wrzucić podsmażoną słoninę lub boczek. Wodą zalać ugotowane ziemniaki i doprawić do smaku solą.
 
PIEROGI Z SERA I KASZY JAGLANEJ
Składniki: ½ kg sera białego, ½ kg kaszy jaglanej, 1 ½ l mleka, 1 jajko, sól
Wykonanie: Kaszę ugotować na mleku na sypko i ostudzić a następnie wymieszać z serem. Dodać jajko i sól. Ulepić pierogi, ugotować i gotowe pomaścić zrumienionym masłem.
 
KAPUSTA „OWARZANKA”
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, ½ kg ziemniaków, słonina, cebula, sól, pieprz
Wykonanie:  Kapustę ugotować prawie do miękkości. Ziemniaki ugotować, utłuc i dodać do kapusty. Stopić słoninę lub boczek, dodać do kapusty. Przyprawić solę i pieprzem.

Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

  ul. 11-go Listopada 10
       36-100 Kolbuszowa
           
        NIP: 814-15-73-682
 REGON: 690581382

Informacja:

tel:  17 744 57 71,
      17 227 58 80
fax: 17 227 15 23

Godziny otwarcia urzędu:

            poniedziałki - 8:00 - 16:00

 od wtorku do piątku - 7:30 - 15:30


© 2015 - Powiat Kolbuszowski
Realizacja: Ideo